S.O.S. TOLLTARTÓ

Irány az iskola, van aki örül neki és van aki kevésbé mindenesetre bele kell törödnünk hogy lassan vége a nyári szünetnek. Mami is elindult hogy megvegye Kálmival a füzeteket és tanszereket. Mindketten összeírták a listát külön- külön is nehogy lemaradjon valami. Már a lista végén tartottak mikor kiderült hogy még tolltartó is kellene. Erre nem is számított Mami hiszen már évek óta az ő álltala varrt tárolókat használta a nagyfiú, de most valami praktikusabbra vágyott. Volt ám kínálat bőven az üzletben csak épp nem kamaszoknak. Mesefigurák és aktuális divathősök vigyorogtak a kínai műanyag csodákon.

Megszületett a döntés: Mami varr egy új , praktikus tolltartót.

 Lássuk miből lesz a cserebogár, akarom mondani a tolltartó.

tolltarto001

Igen ezt a dobókockás anyagot kifejezetten a nagyfiúnak vette a Mami, és elég vagány is egy tizenéves kiskamasznak.

Így néz ki becsukva,

tolltarto 007

és kinyitva.

tolltarto009

És aki még iskolakezdésig megvarrná annak egy rövidke leírás:

Minimális anyagból egy- két óra alatt elkészülhet /bontással együtt/.

Az alap téglalap mérete 42×20 cm, ezt egyszer a belső rész szinéből , egyszer a külső borítás anyagából és a töltőflízből kell kiszabni. Kezdésnek a belső lapot rá is varrjuk a flízre.

 tolltarto 002

A zsebhez kivágunk kettő 33x14cm-es csíkot és összevarjuk a hosszabb és az egyik rövidebb oldalukat, majd kifordítjuk és levasaljuk. Két kisebb zseb is kerül rá egyenként 8x10cm -es, ebből négyet szabunk és kettőt kettőt összevarrunk körbe, csak egy kis nyílást hagyva a kifordításhoz.

tolltarto 003

Ezután következik a  ceruzák helyének levarrása. Ha csak színesceruza tartó lesz akkor 1,5 centiként elég levarrni de a tollakhoz és filcekhez 2- 2,5 centis távolságokban érdemes a nyílásokat letűzni. Nagyobbacska gyerkőcöknek  már egy-két 3 centis zseb is kell a kisvonalzónak és a szövegkiemelőnek. Ebbe a tolltartóba 14 normál rekesz és 2 szélesebb került.

tolltarto 004

Érdemes végigtűzni az alapot is mert szebben fog tekeredni a kész tolltartó és nem kell minden tűzésnél kivenni a gép alól. / persze én csak a felénél jöttem rá/.

Ezután jöhetnek a kis zsebek radírnak és egyéb apróságnak.

tolltarto 005

Már csak a hátlap felvarrása van hátra de előtte még felvarrjuk rá a tépőzár puhábbik oldalát, na ezt nem sikerült elsőre eltalálni, amint aképen is látszik előkerült a bontó szerszám is,és lassan rám is sötétedett….

Egy 10 centis tépőzárat varrtam rá durván a közepétől kezdve a zsebes szél irányába, ahová a tépőzár másik részét varrtam be. Ha összevartuk és kifordítootuk, a nyílást apró öltésekkel bevarrjuk,  körbe letűzzük és kész is van.

 tolltarto006

 És íme megtöltve egy hetedikes kiskamasz írószerszámaival. Ha ha extra világítós zenélő , rezgő, izgő-mozgó tollaitok vannak azért mérjétek le hogy biztos beleférjen. Jó munkát hozzá.

6 thoughts on “S.O.S. TOLLTARTÓ”

 1. Szia!
  Nagyon tetszik ez a tolltartó, szívesen használnék ilyet, csak az a baj, hogy még csak kezdő varró vagyok, és nem tudom, hogy hogy fogjak hozzá, az anyagokat sem ismerem nagyon.
  Ha megkérnélek tudnál nekem írni egy hozzávalók listát? Elég hozzá 42×20 külső, belső, közbelés, 33x14cm külső, 8x10cm külső, belső, és egy tépőzár?
  Körben a széleit hogyan dolgoztad el? (a képek és a leírás alapján nem tudom kitalálni)
  Mennyi varrás szélességet hagytál a szélén?
  Köszönöm a segítségedet, és a válaszodat előre is!
  Emese

  [Reply]

  franciska Reply:

  Kedves Emese,
  a hozzávalók röviden: az alap2x valamilyen pamutvászonból vagy nem nyúlós anyagból, 1x a közbélésből, A ceruzák rekesze 2x, zsebek 2x.A méret attól is függ mennyi írószerszámot hordasz magaddal. Az egész tolltartót a béléssel megerősített alapra varrod, a varrásszélesség 0,7mm, tehát a talpszélesség. Amikor minden zseb rajta van és a bujtatókat is levarrtad, ráfekteted a másik alap anyagot, amire már rávarrtad a tépőzár puhábbik oldalát, érdemes a tollakkal megtömött tolltartót összetekerni és belőni hogy hova kerüljön. Tehát a két anyagot egyszerűen összevarod, kihagyva 5-6 centit ahol kifordítod. ezt a végén kézzel összevarrod, körbe letűzöd és kész. Sok sikert.

  [Reply]

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük