BABZSÁKFOTEL

Nagy munkába vágta a fejszéjét Mami.Az egész történet úgy kezdődött hogy beleültette egy kedves ismerősét a gyereket foteljébe. Szerelem volt első látásra vagyis inkább ülésre, mert a látvány annyira nem lenyűgöző, az élmény viszont magávalragadó. 10 méter anyag 400 liter hungarocel gyöngy és jónéhány ív papír vár rá a műhelynek kinevezett ebédlőben, bár szerintem ehez a munkához igen csak kicsi lesz. Meg is próbálta kiüríteni a házat, hogy az egészet bírtokba vehesse, de a kicsi lánya ragaszkodott hozzá hogy vele dolgozzon. Nekiállt hát Anna és a Mami babzsák fotelt varrni.

babzsak 001

Néhány óra és kész is a fotel. Na nem ment olyan egyszerűen, mint ezt a képet megcsinálni, de szerintem bárki könnyedén megvarrhatja. Ez a darab kifejezetten felnőtt méret,  bár a gyerekeknek is ekkorát varrt. Ez még csak a belső huzat, természetesen kap egy szép szines ruhát is miután összeszedték a szétgurult golyókat.

 babzsak 007

Nem is volt vészes, csupán ennyi gurult el. Egy jótanács a vállalkozó kedvűeknek: a zsák kitöméséhez szerezz be egy férjet, barátot, szomszédot stb… aki segít belecsorgatni a golyókat a nyílásba, a másik tanácsom hogy lehetőleg egy szőnyeggel borított helységben töltsétek át a golyókat, mert a kövön elég huncut módón viselkednek, ahogy közelítesz a szétgurult példányokhoz azok úgy távolodnak a kezedtől, a szőnyegen viszont nem tudnak elgurulni.

 babzsak 004

Íme a végeredmény. És a bátrabbaknak egy egyszerű szabásminta. Bár ezt nem tudom beszkennelni és kinagyítani is nehéz lenne, íme a leírás:

fotel

A kör az egész fotel alapja amit neked kell megszerkesztened, na nem a gyerek iskolai körzőjével mert az igen kicsinek bizonyulna, viszont némi erősebb nem nyúló cérna, egy toll vagy ceruza és egy rajszög segítségével óriás körzőt tudsz készíteni. Csak kötözd a megfelelő hosszúságú zsineg egyik végére a tollat, másik végére egy hurokba a rajzszöget, és már körözhetsz is. Jó kis gimnasztikai gyakorlat, mivel az egészet a padlón csinálod.

 A palástot a rövidebb oldalainál összevarrod, a teteje természetesen az ovális lesz, ez az ülőfelület.

A külső huzat cipzárral záródik, amit az alsó kör átmérőjébe varrtam. Ebbe a méretbe 400 liter hungarocel golyó ment bele, de nem kell keményre tömni mert akkor nem veszi fel a tested formáját amikor beleülsz. Jó munkát hozzá.

12 thoughts on “BABZSÁKFOTEL”

 1. A hosszabb oldal 134cm, a 120 cm a rövidebb, bár ez a rajzon mintha fordítva lenne….persze van hozzá komolyabb képlet is, de nem az én női agyamnak való.

  [Reply]

 2. Szia!
  Meg tudnád mondani Kb mennyiibe került elkészítened? Milyen anyag a belső huzat? köszi

  [Reply]

  Juhász Franciska Reply:

  Szia!
  Mostanában nem készítettem ilyen zsákot, de épp a napokban találtam meg a legutóbbi számításokat, összesen 18000 Ft volt, de ez egy komoly 300 literes zsák. A betétet a legolcsóbb, de még elég erős anyagból szoktam varrni, általában molinót használok, ez egy lenalapú anyag, a műszálasat nem ajánlom, mert az elektrosztatikus töltődés miatt égnek állna a hajad a fotelban ülve.
  Üdv. Franciska

  [Reply]

 3. Hello ..

  én is szeretnék ilyent varratni… anyagban mennyit érdmes venni? én is duplán szeretném, belső és rá egy színes huzat..akkor a hozávalók csomó gyöngy, 2 mekkora zipzár?? és 10 méter egyik, 10 méter másik 150 cm széles anyag??

  [Reply]

 4. Kedves Nihilia!
  Kétszer 4 méter anyagot kell venned, egy 110 cm-es cipzárt, és 400 liter hungarocellgyöngyöt. Az anyag lehetőleg ne legyen műszálas.

  Üdv: Foltfészek

  [Reply]

 5. ki nyomtattam a mintát és az után szabtam ki még jó hogy csak probának egy használt anyagon mert ott a betétek nagy volt az oldalához mérten , most nézem itt a mintán 350 cm és nem 150cm

  [Reply]

 6. Szeretném megkérdezni,hogy a palást melyik pontját varrom az ovális melyik pontjához? Köszönöm mielőbbi válaszát.

  [Reply]

  Juhász Franciska Reply:

  Kedves Gabi!
  A palást legmagasabb pontja és a legalacsonyabb közé illeszd be az ovális hosszabb átmérőjét. Sok sikert. Foltfészek

  [Reply]

 7. Szia, ma fejeztem be a szabásmintát a méreteid és rajzod alapján. Nem volt egyszerű 😊 A férjemmel megdöbbentünk, hogy milyen nagy lesz a babzsákfotel. Alig várom, hogy megvarrjam! Köszönöm a segítséget!

  [Reply]

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük