A párnáról

Az ebédlőben ahol a Mami dolgozik éppen párnák készülnek. Meleg nyári szinekben pompáznak az anyagok. Még nem is írtam a párnákról, pedig az egész történet velük kezdődött. Az első dolog amit a Mami varrt egy díszpárna volt. Na de mitől dísz egy díszpárna? Csak dísz vagy azért a fejünk alá gyűrhetjük? Egyeltalán mióta alszunk párnán? És mire lehet még használni a párnát?

Már az Ókori Egyiptomban és Kínában is használtak párnát. Európában a középkorban vált kedvelt tárggyá, tehát jó ideje használjuk már.

Eredetileg három fő csoportra oszthatjuk:

  • alvásra használt párnák
  • ortopéd párnák
  • díszpárnák

Persze vannak még ezeken kívűl is különböző funkciót betöltő párnák. Divatos és hasznos találmány a szoptatós párna. Az ülőpárnáknak is több csoportja van , például a lakásban használt és a kültéri kerti székekre készült párnák. A meditációs párna ami a medencét és derekat támasztja meg ülő helyzetben. És még nem is említettem a kedvenceinknek készült cicapárnát kutyapárnát és nyeregpárnát. Mennyi párna , mennyi funkció és még nem is értünk a végére hiszen ma már külön párnája lehet a mobiltelefonunknak és laptopunknak is.

És most térjünk vissza a díszpárnához hiszen épp most készül a műhelyben. Már a nevében is benne van a dísz mivel hangulatelemként díszíti otthonunkat. Régi otthonok elengedhetettlen kelléke volt a hímzett párna a fotelban vagy kanapén. Ha belegondolunk mennyi időbe telt egy – egy párna kivarrása nem csoda hogy nem gyűrték a fejük alá a kész művet. A gyönggyel flitterrel kivarrt csodákon ma sem pihenünk szivesen, viszont egy könnyen kezelhető szines pamut párna nem csak látványelemként használható de jóízűen pihenhetünk is rajta. Na pont ilyen készül most. Nézzétek!!

 parna 007

 Bár Mami megint nem bírt magával és jócskán feldarabolta az anyagot , jól összevarrogatta és letűzögette így már bátran lehet használni is nem csak gyönyörködni benne.

 Ezek a párnák darált szivaccsal vannak megtöltve, de ezen kívül is sok mindennel megtömhetjük. Hagyományosan tollat használtak és még ma is nagyon népszerű hiszen nincs nála puhább töltet, ráadásul szakemberrel ki is tudjuk mosatni a tollpárnánkat.

Népszerű a gyapjúpárna is bár szerintem mára már jócskán lekörözte a tönkölypárna ami tökéletesen idomul a használója testéhez és kevésbé veszi át a test melegét. Nem is gondolnátok de már a XI. századból találtak írásos emlékeket a használatáról. Ha jól belegondolunk még a Mami is aludt frissen töltött szalmazsákon a nagymamájánál ami ugyanannak a növénynek a jótékony tulajdonságait hordozta mint például a magas kovasav tartalma ami fájdalomcsökkentő hatással bír. És még a legszegényebb családoknál is kicserélték a szalmát két – három évente. Ma vajon ki teszi meg hogy ilyen sűrűn matracot cserél? Fel is dobom a témát Apának, úgyis mindig kifekszi és forgatja a matracát.

Mit rakhatunk még a párnánkba? Rakhatunk bele zabot, meggymagot hungarocellgolyócskát , szilikongolyót és gyapjút.

parna 003

Mivel ezek a párnák külön betéttel készülnek , bátran moshatók a szivacs töltetűeknek évente ki lehet mosni a betétjét is. A gombbal záródó szines hátlap díszként is szolgálhat . Ha már meguntuk az elejét bátran fordítsuk meg a kanapén.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük